Hvis Staal var en klubb på Island…

islandFridgerdu og Gudni bor i Hjelmeland og har en datter som spiller på Staal. Vi stilte noen spørsmål for å finne ut hva som skiller Staal fra en klubb på Island, som har like mange innbyggere som Rogaland og produserer fotballproffer i fleng.

Hva kan Staal lære av Island?

Her er svaret:

Me vill først nevne at Staal har veldig goe lokaler, baner og klubben er open for nye spillere og foreldre. Me har opplevd oss velkomne i klubben.

Fotball er største lag-sporten i Island likt som i Norge og mange andre land. Derfor er det mange barn som trener fotball tidligt og me prover å gjøre god jobb med treninger, men også legge til rette gode sosiale forhold for barne og ungdom. Den sosiale faktoren får flere til å spille fotball lengre meiner me.

Hvor mye trener barne og ungdom?

Treninger: Barn trener i snittet ofter i Island enn i Norge

5-7 åringer to ganger í veke
8-12 åringer, tre ganger í veke
13 år og eldre trener fire til fem ganger i veke

Treninger er ofte 1-1 ½ time

Alle keepere frå sirka 12 år får spesialtrening minnst 1 gång í veke. De fleste lag har også fast keeper fra den alder. Det er viktigt synes me.

Islandske klubber prøver å gi barna utfordring og derfor er det vanligt at barn/ungdom kan trene og spille med fleire enn eit lag.

I Island spiller to årganger sammen og me har A, B, C og fleire lag i dei største klubberne, hvor dei beste spiller på A. Små klubber kan berrre sende B-lag til turneringer og me har også spesielle turneringer for små-byer.

Med 2 årganger sammen får me vanligvis eldre A-lag og yngre B,C,D-lag men talenter på yngre år kan vise seg frem og komme på A-laget. Me får også blanding mellom årganger så barnet spiller ikkje med heilt samme lag i 8 år.

Talentutvikling:

Fleste store klubber i Island har talentutvikling og fra 12 år har barna sjanse til å få litt ekstra trening med de beste spillere og topp trenere. Trenere velger ut noen av hver gruppe og så får disse ekstra trening.

Lengre sesong på island?

Me spiller året rundt på Island: De fleste barn/ungdom som trener fotball, trener heile året utenom ein måneds fri (vanligvis September).

Minstene 5-7 år spiller på 2-4 lokale turneringer over året i vår og sommer .
8-12 åringer spiller i seriespill og ca 2 store turneringer og 2-3 mindre turneringer over året.
13 år+ spiller serie, turneringer og vanlig ein 1-2 kamper hver veke.

Innendørs i vanlige idrettshaller spille me Futsal med tunge baller.

De siste åra har Island byggd mange fotballhaller og me har derfor mulighet til å spille/trene fotball heile året i større byerne.

Ballbinger har me ved nesten alle skuler. Me trener masse på dem nesten året rundt. Dei er oppvarmet med avfalsvann fra nærmeste svømmebasseng og dei er derfor is-frie ned til ca 5 minusgrader.

Grusbaner bruker me ikkje til fotball på Island lenger.

Kunstgrassbaner har me også mange af, også de er oppvarmet.

Det sosiale livet utenfor kamper og treninger er viktigt for a få børn til å bli med lengre. Dei samler gjerne pant, selger do-pappir og samler sammen penge for å reise til turneringer i Sverige eller Danmark. Før kamp møter dei opp minnst ein time før kamp, spiser noe sunt, varmer opp og snakker sammen før kamp. Det er veldigt viktigt, har me opplevd. Desuten har me kino-turer og den slags. Foreldre må og være aktive i pengesamling og den slags(dugnad).

Flere gode trenere på Island?

Fleste Islandske klubber krever utdannede trenere og støtter sine trenere til å ta utdanningskurser hos fotballforbundet. Dersom utøverene er yngre, desto mere krav gjør me til trenerene.

Alle trenere må ta en kurs hos fotballforbundet (www.ksi.is). Der er mange forskellige kurser, men alle må ha noe.
Alle trenere får betalt for å trene, lik lønn som barneskolelærere.
Hver trener har ikkje flere enn 15 spillere på hver trening, ellers er der to trenere.
Island bruker også utlandske trenere. Det kan være bra.
Ungdommer som går på videregående/idrettsakademi kan bli gode trenere og dei får god erfaring.

Me stiller krav til trenere. Dei er forbilder og skal gi børnene råd om livstil, kost, treningsøkter, målsetning o.fl.

Disiplin. Stort sett så er mere disiplin på treninger og spill. Ingen snooping før etter turnering/kamp er afstått.

Me prøver å utvikle ledere i laget/gruppen. På ein vanlig trening som består af oppvarming-teknik-spill og tøying så velger treneren gjerne ein af spillerene til å styre oppvarming og ein annen til å styre uttøying.

ER DENNE OPPSUMMERINGEN OVERFØRBAR TIL STAAL?

  • STAAL TRENGER FLERE GODE TRENERE MED HØY TRENERUTDANNING
  • FOKUS PÅ SPILLERUTVIKLING FRA TIDLIG ALDER
  • FORLENGET SESONG, BÅDE SOMMER OG VINTER
  • FOTBALLAKADEMI FRA NOVEMBER TIL APRIL, organisert i to grupper, gutter/jenter 10-13 år og gutter/jenter 14-16 år. Ref Sogndalakademiet
  • TIDLIGERE DIFFERENSIERING (SAMLE DE BESTE SPILLERNE PÅ ETT LAG OG LA DE ALLER BESTE SPILLE MEST)
  • HELTIDSANSATTE TRENERE
  • – OG VI MÅ FÅ MED NABOKLUBBENE, SOM SKAL FORSYNE STAAL MED TALENTER.

Me synes den oppsummering er bra og tapper. Me håper me kan få bli med til å hjelpe Staal og andre klubber i området til bli betre fotballklubber.

Eg (Fridgerdur) har trent fotball í 15 år (10-25 år), vert trener in 3-4 år med jenter 8-10.år. Så har jeg vert oppmann og assistent trener 3 år (04-07).

Me har og erfaring som fotball-foreldre fra ein liten by (Olafsvik, 1000 innbyggere) som først sleit med få utøvere og tapte kamper med to sifre. Der var me med på å stille opp felleslag, treninger og hyre hovedtrener for halvøyen Snæfellsnes. Der hadde Snæfellsnes-laget felles treninger ca. 1-2 gånger i måned (eller oftere) men imellem trente børnene med sine lokale klubber. Snæfellsness-laget hadde egen drakter men børnene hadde deres lokale klubbs logo på sine trøyjer. Dette samarbeid på halvøya med ca 5000 innbyggere har vært i øverste plasser på fleste turneringer og serier og taper kansje mot dei største Reykjavik-klubberne med 1-2 mål. Det har vært stor økning i antall deltakere og siste to år har dei sent 4-6 lag på Gothia cup i Svergie og vært i finaler der.

Me har kannsje ikkje svart alle spörgsmålene dere spörgte, men håper dere får litt innsyn i forskjellen mellem Island og Norge. Me har lyst a hjelpe videre med dette vis dere önsker og f.eksempel få kontakt med en klubb i Island og få betre info, og kannskje finne vennefotballklubb i Island J.

Tusind takk for a kontakte oss og me snakkes.

Mvh. Fridgerdu og Gudni

1 hendelser på “Hvis Staal var en klubb på Island…”

  1. Tilbakeping: Hvis Staal var en klubb på Island…del 2 «

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *