Den enes død, den andres brød :-)

tij 4749
Harald Strand fra Tau er assistentdommer i Tippeligaen.

Gratulerer med Cupfinale-oppdraget. Er du fornøyd?

Som fotballdommer er det å bli tildelt cupfinalen det største du kan oppnå i Norge. Jeg er derfor selvfølgelig både stolt og beæret over å bli vist denne tilliten. Selve kampen og rammene rundt var heilt fantastiske. I tillegg blei jo kampen både spennende og underholdende, og tilbakemeldingene på innsatsen min har i etterkant også vært veldig gode. Jeg fikk derfor en kjempefin opplevelse på Ullevål og et minne for livet.

Hvilke ambisjoner har du som dommer?

Foran fjorårssesongen satte jeg meg som mål å dømme cupfinalen i løpet av 5 år. Nå oppnådde jeg dette allerede i år og er selvfølgelig ekstra fornøyd med det. I tillegg setter jeg meg alltid utviklingsrelaterte delmål hvert år, noe som igjen gir meg konkrete treningsoppgaver for å utvikle meg videre (som dommer blir du aldri utlært eller perfekt)

Hvordan er stoda for dommerstanden i Ryfylke, utenom deg og Willy Furu?

Det er synd å si, men dommersituasjonen og –rekrutteringen i Ryfylke er elendig. Her har både Staal og de andre klubbene i Ryfylke en stor jobb å gjøre.

Hva kan Staal som klubb gjøre for rekrutteringen av lokale dommere?

Jeg tror det kan være smart å innføre et obligatorisk klubbdommerkurs for alle jente- og guttespillerne i et årskull (gjennomføres på 1 kveld). Det kan gjerne gjøres i forkant av Staal-cupen, slik at disse spillerne da gjennomfører den praktiske delen under cupen og Staal får samtidig løst dommerkabalen under turneringa. De som da synes det er kjekt å dømme, kan fortsette med å dømme kamper i egen klubb. Gjøres dette hvert år, på for eksempel kullet med 15-16 åringer, vil til slutt klubben ha en god base med dommere til kamper i klubben hvor kretsen ikke setter opp dommere. Da vil det også være stor sjanse for at noen vil gå videre og dømme for kretsen seinere. Samtidig vil et klubbdommerkurs kunne være holdningsskapende og alle spillere (og trenere/ledere) vil ha godt av å lære reglene skikkelig. Dette er hjelp til selvhjelp. Kanskje kan også klubbene i Ryfylke samarbeide om et slikt opplegg?

Vi lurer på hva som er favorittlagene i England og Norge (hvis du tør svare, da, og risikere å miste mulige oppdrag i Champion League-finaler, o.l. 🙂 ?

Det er vel ingen stor hemmelighet at jeg er Liverpool-supporter og har opplevd mange flotte kamper med dei, selv om det akkurat nå ikke går like bra Fil:Face-smile.svg.

I den norske toppfotballen er det naturligvis de lokale lagene jeg følger ekstra med på.

Er det en spesiell episode eller anekdote du vil fortelle fra dommerkarrieren?

De fleste kjenner vel til episoden du sikter til i det forrige spørsmålet, hvor en norsk assistentdommer stiller opp på et avisbilde i Barcelona-drakt i forkant av Champion League finalen i 2006, og derfor blir fratatt finaleoppdraget. Det de fleste ikke vet er at assistentdommeren etter dette la opp også som dommer i Norge, og at det var jeg som rykket opp og overtok hans plass i Tippeligaen året etter. Så uten det bildet hadde jeg kanskje ikke dømt cupfinalen i år…