Staal i Norsk Tipping-ligaen!

Fotballtinget vedtok i 2015 at seriesystemet skulle endres for å gjøre divisjonsstrukturen mer spisset. Hensikten er selvsagt at nivået skal høynes, særlig i de øverste divisjonene. Sesongen 2016 blei brukt til kvalifisering for det nye seriesystemet, og meget gledelig var det at vårt gode lag i Ytre Ryfylke – STAAL JØRPELAND – vant sin 3. divisjonspulje og dermed sikret seg plass i den nye, spissede 3. divisjon i 2017. Som mange husker var det i fjorårssesongen et knallhardt «rotterace» for å komme med her, og flere ambisiøse lag som f. eks. Ålgård, Randaberg, Frøyland og Vardeneset måtte skuffet rykke ned til 4. divisjon.

Etter denne nye serieordningen betyr dette at av de nærmere 1 850 fotballklubbene i landet er det kun  60 lag som spiller på et høyere divisjonsnivå enn Staal nå gjør: Eliteserien (16 lag) – OBOS-ligaen (16 lag) – PostNord-ligaen (28 lag). Staals 3. divisjon fikk først navnet Regionsligaen, men etter at Norsk Tipping gikk inn med betydelige sponsormidler, er navnet nå blitt Norsk Tipping-ligaen.

Staal er plassert i en meget spennende pulje – Avdeling 3 – der de møter 13 lag fra Rogaland, Aust- og Vest Agder, samt Vestfold. Halvparten av lagene er godt kjent fra tidligere kamper på Jørpeland: Sola, Brodd, Madla, Lura, Viking 2, Sandnes Ulf 2, Bryne 2. Mer ukjente lag for oss blir FK Tønsberg, Pors (fra Porsgrunn), Fløy (Flekkerøy), Express (fra Fevik), Halsen (fra Larvik) og Start 2 (fra Kristiansand). Som nevnt blir det et høyere nivå enn i den tidligere 3. divisjon, flere av disse lagene har klare ambisjoner om opprykk og har millionbudsjetter. Derfor blir det å spille her en meget tøff utfordring for det unge Staal-laget.

Mange mener at det er svært uheldig med hele fire 2-lag i puljen, for slike lag fører ofte til en slags uforutsigbarhet og usikkerhet. Vi vet jo at disse lagene av og til stiller med nærmest reine juniorlag, mens de får «hjelp» av elitespillere fra A-laget i enkelte kamper, særlig når det dreier seg om opprykk/nedrykk. Urettferdig, påstår mange.

Ungt Staal-lag!

Som nevnt hadde Staal en imponerende fjorårssesong. Laget har nå fått ny trener, islendingen Fannar Berg Gunnólfsson (32), og sammen med assistenttrener Ingar Bergeland har han i vinter jobbet knallhardt for å få alle spillerne fra fjorårssesongen til å bli enda bedre i år. Både trenere og spillere vet at nivået i årets 3. divisjon er vesentlig høyere, og med så mange unge gutter (16-, 17-, 18-åringer) som er i A-troppen, kan det muligens være fare for noe ustabilitet gjennom 26 harde seriekamper! Fire ungdommer er for tiden fast med i A-troppen (Ørjan Bjørlo (16 år), Aleksander Hinna (18), Bendik Nag (18), Tobias K. Bergeland (18), mens disse fem er hospitanter: Sander Opromchop (17), Ruben Sandal (17), Sondre Johansen (17), Åke Sjursen Hauge (17), Vegard Helland (18). Heldigvis ser det ut til at de mer garvede spillerne, som f. eks. Thomas Tungland Mæle, Vidar Harestad, Øyvind Hompland, Jan Cimuskevic, Erlend Danielsen, Lars Edvard Danielsen og Even Østensen blir klare og i god form til seriestart. De andre spillerne som bidro sterkt til topp-plasseringen i fjor – Kristoffer Ramsland, Georg A. Danielsen, Jesper Holta, Steffen Helgeland, Marco Scheffler, Jonathan S. Agudelo – har også den rette fighter-innstillingen, og A-troppen får en fin blanding av rutine og ungdomsiver! Vi ønsker spillere, trenere og støtteapparatet LYKKE TIL!

 

Publikum fra Strand, Forsand og Hjelmeland

På 1980-tallet spilte Staal flere sesonger på tilsvarende høyt divisjonsnivå, og mange husker hvor moro det var når kjente lag fra Bergen, Oslo og Østlandet kom på besøk til Jørpeland. Med fotball-kjendisen Tor Reidar Brekke som trener og med mange kvalitetsspillere som f. eks. Gunnar Amdal, Vidar Larsen, Glenn Bjørlo, Eivind Danielsen, Jan Harestad, Bård Johnsen, Jan Ravnås, John Sandvik, Brigt Eltervåg,  samt iherdige «nykommere» som f. eks.  Svein Kåre Lauvsnes, Torstein Løvås, Morgan Tjøstheim, Jarle Andersen, blei det mange Staal-poeng, særlig på hjemmebane. At enkelte kjendis-spillere fra by-landet også i kortere perioder skulle forsterke laget, f. eks. Gary Goodchild og Erik Johannessen, bidro selvsagt til den store publikumsinteressen, og som regel var det flere hundre entusiastiske ryfylkinger på tribunen!

Staal har i alle år hatt et svært trofast publikum, faktisk det største i Rogalands 3. divisjon! Spesielt gledelig er det at ikke bare jørpelendinger stiller opp, men fotballinteresserte fra Tau, Nordre Strand, Bjørheimsbygd, Idse, Forsand og Hjelmeland er alltid å se på tribunen. Vi håper at også årets sesong vil gi oss mange spennende kamper, og vi ønsker alle hjertelig VELKOMMEN TIL JØRPELAND STADION!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *