Hvis Staal var en klubb på Island…del 2

island_flaggIsland har en befolkning på størrelse med Rogalands, men «produserer» massevis av fotballproffer til norsk eliteserie, engelsk premier league og la liga i Spania (kilde: TV2)

HVA ER DET ISLENDINGENE GJØR ANNERLEDES ENN NORGE?

  • KVALITET: Flere høyt utdannede trenere på færre spillere. Kilde: TV2
  • MENGDE: Flere treninger, lengre sesong. (Islendingene sier at mengden aktivitet alltid vil være avgjørende for utviklingen av yngre spillere.) Ifølge Nettavisen trener islandske spillere hardt fra ung alder.
  • DIFFERENSIERING: Spissing/topping av lag fra man er 8 år (Begrunnelsen er at de som ikke er på førstelaget skal ha en «drive» for å stå på og trene hardere for å komme på førstelaget, ref. smp.no
  • SPILLERUTVIKLING: Godt utdannede trenere som starter med spillerutvikling allerede fra talentene er fem eller seks år gamle. På Island er det så mange trenere per spiller at man har en unik evne til å konsentrere seg om hvert individ.
  • HELE ÅRET: Island har etablert flere nye fotballakademier, og har forlenget sesongen ved å spille cupen innendørs i fotballhaller.
  • HELTIDSANSATTE: Klubbene har også mer hyppig ansatt flere trenere og keepertrenere i heltidstillinger.
  • ANLEGG: Treningsfassilitetene på Island blir bare bedre og bedre. Nå har landet seks UEFA-godkjente innendørshaller som brukes året rundt av folk i alle aldersgrupper. Og det er bygget 74 fotballbinger rundt omkring på hele Island som brukes omtrent døgnet rundt.
  • Våre islandske venner i Hjelmeland, Fridgerdu og Gudni, har også fortalt om det samme: Islandske barn trener oftere, har lengre sesong. Talentene får hospitere  med eldre lag. Klubbene samarbeider mer, driver spesialtrening for keepere fra 12 år, har bedre treningsfasiliteter (ikke grus), har gode trenere med høy utdanning. Mer sosialt opplegg rundt lagene for å beholde bredden lengst mulig. De nevner muligheten for å få en Vennskapsklubb på Island.
HVA KAN STAAL LÆRE AV ISLAND?

  1. UTDANNE TRENERE MED HØY TRENERUTDANNING
  2. FOKUS PÅ SPILLERUTVIKLING OG HOSPITERING FRA TIDLIG ALDER
  3. FORLENGET SESONG, BÅDE SOMMER OG VINTER. F.EKS. FOTBALLAKADEMI FRA NOVEMBER TIL APRIL, organisert i to grupper, gutter/jenter 10-13 år og gutter/jenter 14-16 år. Ref Sogndalakademiet
  4. TIDLIGERE DIFFERENSIERING (SAMLE DE BESTE SPILLERNE PÅ ETT LAG)
  5. HELTIDSANSATTE TRENERE (på sikt)
  6. TRENERKOORDINATORER, SPILLERUTVIKLERE, TRENERFORUM, KEEPERTRENERE,
  7. BEDRE FASILITETER (GRUS VEKK)
  8. SAMARBEIDE MED NABOKLUBBENE SLIK AT DE SOM VIL SATSE HAR ANLEDNING TIL Å GÅ TIL STAAL.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *